BL

"Just a Burger? Just a burger. It’s so much more than "just a burger." I mean…that first bite—oh, what heaven that first bite is. The bun, like a sesame freckled breast of an angel, resting gently on the ketchup and mustard below, flavors mingling in a seductive pas de deux. And then…a pickle! The most playful little pickle! Then a slice of tomato, a leaf of lettuce and a…a patty of ground beef so exquisite, swirling in your mouth, breaking apart, and combining again in a fugue of sweets and savor so delightful. This is no mere sandwich of grilled meat and toasted bread. This is God, speaking to us in food." - Marshall Eriksen

Februari 1/2 (2.0)

Första halvan av februari har varit mindre kul på flera sätt men det finns åtminstone några saker som är värda att ta upp.

Frågesportskvällar

Vi har haft två kvällar med frågesport så här långt denna månad (eller var det tre månne?). Första kvällen var vi fyra personer hemma hos Carl. Det visade sig att vi alla var bedrövligt dåliga men till sist lyckades var och en skrapa ihop några poäng. Vi spelade totalt tre omgångar varav jag vann två och Micke en. Att jag vann beror inte på att jag är allmänbildad, den saken är säker. Väldigt ojämn nivå på frågorna många gånger känns det som.

Den senaste kvällen var vi hemma hos Micke. Gick inte mycket bättre denna gång, särskilt inte för mig som nu kom sist istället. Det roliga denna gång var att Christoph som är från Tyskland dök upp när vi redan var i full gång. Vi förklarade snabbt reglerna så att även han kunde få vara med. Jag var den som skulle läsa de frågor han skulle svara på. På svenska i första hand och på engelska om han inte förstod. Omgången avslutas med att tysken vinner mot oss andra fyra svenskar, trots att vi redan spelat en bra stund innan han kom förbi. Det kändes lite pinsamt så klart men kul för honom! Jag skyller så klart på att han fick lätta frågor och frågor som hade koppling till kända tyskar o.s.v.

SIA

Society of International Affairs. Det är en förening på skolan som handlar om utrikespolitik. Exakt hur systemet är uppbyggt vet jag inte men jag är tydligen del av ett utskott eller en komitté. Det jag (och även Micke) fått göra hittills är att göra några affischer samt en "flyer" med kommande händelser under februari och mars. Det har varit kul att få syssla med något annat än plugg men det är inte särskilt betungande. Oftast har det skett mer eller mindre problemfritt.

SIA anordnar en hel del gästföreläsningar. Senast var jag på en föreläsning om Haiti. Politik, ekonomi och så klart även om framtiden för det stackars området där jordbävningen förstört landets uppbyggnad totalt. Det var en professor från Stockholm som höll i föreläsningen. Annars har det varit någon film som visats också. Nu senast såg vi en dokumentär om The Federal Reserve i USA men tyvärr var dokumentären rejält vinklad och fylld med konspirationsteorier. Men oavsett filmens kvalitet känns det kul att ändå tillhöra en grupp eller förening där det anordnas saker. Jag fick nyligen tips om Folkets Bio som anordnar filmkvällar och annat. Kanske något att kolla upp.

I förrgår var vi nio personer från SIA som åkte till Linköping i en hyrbil (Caravell-buss). Målet för denna utflykt var Linköpings Universitet där vi anlände för att lyssna på SverigeDemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Han skulle prata om sitt partis europapolitik. Först pratade han 45 minuter. Sedan följde ytterliggare 45 minuter där publiken fick ställa frågor. Exakt varför föreningen valde att satsa på detta vet jag inte men det var faktiskt intressant. Delar inte alls partiets uppfattningar men måste ändå säga att partiledaren verkar skärpt. Om det räcker för en plats i Riksdagen återstår att se i valet i höst. För övrigt tycker att jag min skola är betydligt trevligare än Linköpings. Vi var flera som var överens om att vi fick högstadievibbar från skolan. Lågt i tak och gammal inredning med t.ex. liknande stolar som jag satt på under hela grundskolan.

I mars ska några av oss från SIA till Göteborg för att besöka ett utrikespolitisk konvent där ministrar och alla möjliga politiska personer ska delta. Det kommer vara föreläsningar, paneldebatter, workshops och en massa annat. Hoppas det ska bli kul! En kompis fyller dessutom 24 år en av de kvällar som jag är där så tidsmässigt passar det utmärkt. Nu kommer jag betydligt billigare undan och då kommer jag dessutom bo på hotell. Förra året hölls konventet i Stockholm och det var tydligen väldigt populärt.

(nu vet jag inte om det heter konvent på svenska men det engelska ordet är convent...)

OS

OS i Vancouver och alla sportintresserade är glada. Själv tappade jag mitt sportintresse i början av 00-talet men när det är OS är det svårt att undgå stämningen som sprids. Så här långt har jag sett Kalla ta guld och Anja ta brons. Tyvärr gick det desto sämre för skidskyttarna och sprintarna men det har ändå varit spännande att se. Såg även Sverige mot Tyskland i curling här om kvällen. Tyvärr förstod vi inte alls alla termer och hur poängen räknas. Två andra sökte upp både regler och curlingordbok på internet. De blev nog klokare men det blev dock inte jag.

Annars har jag sett en del ishockey vilket medfört en snedvriden dygnsrytm. Som tur är spelas kvällens match mellan Sverige och Vitryssland mycket tidigare. Den spelas faktiskt just nu. Det står för tillfället 3-1 till Sverige så förhoppningsvis slipper vi det som hände i Salt Lake City. Just nu hör jag kommentarer om matchen nu mellan andra och tredje perioden men till sist blev jag lite less så jag gick hit istället.

Biljettbokning

Den 24:e mars kommer jag att sätta mig på ett tåg som sakta men säkert ska ta mig norrut. Två tåg faktiskt. Det andra tåget stannar i Bräcke sisådär kl fem på morgonen men den smällen får någon i min snälla familj ta. Om jag valde att åka till Pilgrimstad så skulle tåget åka förbi byn för att stanna i Östersund och därefter skulle jag få vänta på ett nytt tåg, tillbaka igen! Det blev istället billigare att åka till Bräcke så det blev mitt val denna gång. Jag åker ner igen den sista mars så det blir drygt en veckas semester. Den sista tentan skrivs samma dag som jag åker. 14 minuter efter att tentatiden har gått ut går tåget mot Nässjö där jag byter mot tåget som går mot Bräcke.

Det ska bli roligt att få komma hem igen av tre anledningar. För det första har jag redan fått svag hemlängtan. Inte de roligaste kurserna som vi läser just nu men det ser ut att bli bättre senare. För det andra fyller jag år den 28:e mars. Förmodligen kommer jag fira med familjen på dagen och med kompisarna på kvällen. Dessvärre fyller jag år på en söndag så får kanske fira kvällen innan istället och skåla lite extra mycket vid tolvslaget. Sist men inte minst kommer även farfar till Jämtland för att hälsa på familjen. Det var tydligen redan bestämt innan jag bokade min biljett så det kom som en trevlig överraskning.

How I Met Your Mother

Efter månader av tjat från klasskamrater tog jag till sist mig i kragen och började att se denna amerikanska tv-serie eller sit-com som det kallas. Är just nu i tredje säsiongen av sex och gillar den mycket. Passar utmärkt nu i mörka tider då tristessen gör sig ständigt påmind. Kommer att skriva mer om How I Met Your Mother vid ett senare tillfälle.

---

Nu ska jag se om Sverige kommer att behålla sin ledning över Vitryssland.

februari 1/2

*borttaget*

Barito

Idag vaknade jag med ett öga. Inte bildligt talat men praktiskt. Kände mig tung och trött i högra halvan av ansiktet så jag gick till en spegel. Enbart ett öga var öppet. Jag försökte öppna det högra ögat och det gick lite grann. Jag såg pupillen och kunde nätt och jämnt urskilja ett vitt litet område vid dess sida. Jag hade inte lång tid på mig förrän jag skulle gå till skolan. Som tur är var det dock ingen vanlig föreläsnig. Tänker inte förklara exakt men det gjorde ingenting att jag skipppade den idag. Får gå på nästa.

Istället ringde jag hälsocentralen som i sin tur skulle ringa upp mig. Under tiden satte jag på kaffe och slog mig ner vid datorn. Efter en stund när jag skulle hämta kaffet upptäckte jag till min förvåning att inget kaffe hade runnit igenom. Efter en mikrosekund av förtvivlan såg jag att jag inte hade hällt i något vatten. När jag åtgärdade det började det genast ryka och låta eländigt. Jag stängde av bryggaren och drog ut sladden och fick återvända besviken till datorn. En stund senare försökte jag igen och det gick utmärkt. Till sist ringde en person från hälsocentralen och meddelade att de hade en tid innan helgen och det är imorgon kl 10.00. Har ingen lektion imorgon men skulle träffa Daniel samma tid i skolans lobby i ett för mig okänt ärende men vi sköt upp det någon timme eller två.

Kl 17 idag är det mingel med Society of International Affairs som är ett slags utskott där jag är medlem. Hade önskat att jag såg mer anständig ut idag men är inte mycket att göra åt. När jag fyller år i mars ska jag önska mig en ögonlapp. Måste vara perfekt att ha vid sådana här tillfällen. Nu har jag på mig solglasögon och det hade jag även igår. Dock bara här hemma. Skulle bli extremt uttittad på stan eller i skolan eller på stan kan jag tänka mig. "Kolla där borta! Där går en kändis eller kändis-wannabe!". Kl 19 ikväll är det en hockeymatch mellan Timrå och HV71 (som är från Jönköping). Ska ta tillfället i akt att heja på Timrå. Heja heja!! Egentligen är inte hockey min grej längre men brukar vara bra stämning och har ju sällskap med mig.

Igår såg jag filmen Il Gattopardo (The leopard) från 1963 som är en italiensk film på tre timmar. Den var ganska seg första timmen men de resterande två var riktigt bra. Claudia Cardinale var snyggare än vad jag trodde hon skulle vara och huvudrollen (vars namn är oviktigt då jag redan nämnt det namn man behöver komma ihåg) var riktigt bra. Hans melankoli under festligheterna i slutet av filmen höjde verkligen stämningen. Alla på slottet dansar och äter och minglar samtidigt som två personer inte är lika glada. Prinsen och hans dotter. Det intressanta med filmen var inte bara filmen i sig utan att jag såg den med glasögon på mig. Färgpaletten blev annorlunda och filmen fick en mycket skönare atmosfär. Halvvägs in i filmen tog jag av mig glasögonen men då blev det så ljust och spretigt så de åkte på igen. Jag tänkte att om jag berättar för klasskamrater att jag såg en tre timmar gammal italiensk film med solbrillor så skulle jag för evigt ha ett konstigt rykte. Mer än vad jag redan har.

För några dagar sen när vi alla tog en after-lecture-öl på det lokala haket kom klasskamraterna åter igen fram till att jag är skummast/konstigast/etc i klassen. Det roliga är att de pratar om det som någonting positivt. Sanna sade:

"Men Erik, jag tror att du trivs med att ha den statusen i klassen. Är det inte så?"
"Om jag visste varför jag fått den stämpeln så hade jag kunnat svara på din fråga."
"Men Erik, du får inte förändras. Vi gillar ju dig som du är." fliker någon in.

Vet fortfarande inte varför jag fått den stämpeln men har mina aningar. Dels tror jag det beror på att jag berättar hur jag tänker, inte bara vad jag tänker på. Tror inte att det är så vanligt faktiskt. Sedan har jag också en makaber humor och brukar ofta dra något till sin spets. Men nog om det, verkar inte vara något negativt ändå.

Tror på allvar att det finns filmer som är bättre med solglasögon. Kruxet här ligger så klart i att solglasögon ser olika ut och har olika färg på glasen. De jag hade på mig är brun/orange på glasen och är mörkare längre upp och ljusare längre ner. När jag drog huvudet bakåt så blev alltså filmen ljusare och tvärtom. Ska fundera lite på det där med solglasögon + filmer = sant. Får återkomma till det en annan dag. Dock finns det helt klart filmer som är bättre när man ser dem på natten. Lost in Translation är kanske det bästa exemplet. I princip alla scener i den filmen utspelar sig nattetid och när man själv befinner sig i ungefär samma tid på dygnet så blir stämningen mer påtaglig. Finns säkert andra exempel på detta, kan dock inte komma på något just nu.

"Film är bäst på bio"
"Film är bäst på natten"
"Film är bäst med solglasögon"
"Film är bäst när man är hög"

Finns säkert alla möjliga idéer.

Nu ska jag fundera på vad jag ska byta om till inför "minglet" senare. Tycker verkligen inte om det ordet. Låter som en pretentiös synonym till att bara stå med ett glas i handen och gå runt och samtala. Tur det ska avrundas med testosteron-Hockey.


RSS 2.0