MMIX - bis millesimus, nr 9

(var så klart tvungen att kopiera listan från Victorias blogg men det har hon säkert överseende med.)

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Besökte två för mig nya världsdelar och lämnade arbetsmarknaden för att börja studera på universitet.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Hade inga nyårslöften. Vilket ändå är tur då jag ändå inte skulle komma ihåg dem eller hålla dem.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ingen nära vän, men ett flertal bekanta i skaran "före detta klasskamrater" och dylikt samt att Ballsta fick en son.

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej, men det hemska är att jag inte är säker. Jag tror att alla är alive and kickin' fortfarande. Mormor fick åka till akuten på juldagen men som tur var det gick det bra.

5. Vilka länder besökte du?
Främst Gambia och Japan med mellanlandingar på Teneriffa, samt i Tyskland och Frankrike.

6. Är det något du saknat år 2009 som du vill ha år 2010?
Ja, men kan inte sätta ord på det.

7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas.
Hur kan man komma ihåg exakta datum? Kommer inte komma ihåg datum men jag kommer alltid komma ihåg särskilda händelser. Utöver utlandsresorna kommer jag alltid komma ihåg hela dygnet, dagen innan färden till Japan. Ett helt fantastiskt och fruktansvärt dygn på samma gång som inte hade något samband med den kommande dagen och som lärde mig att aldrig ta något för givet.

8. Vad var din största framgång 2009?
Kan inte påstå att jag röjt några framgångar i ordets rätta bemärkelse.

9. Största misstaget?
En del mindre misstag har jag gjort men det är inga större grejer och det mesta kan man skratta åt som när jag råkar göra illa mig själv.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Har varit sjuk många gånger det här året och det är aldrig kul men om jag minns rätt var 2008 ännu värre. I år har jag nog varit sjuk 7-8 gånger och det kan inte vara bra på något sätt. Hoppas det kommande året går i friskhetens tecken.

11. Bästa köpet?
Svår fråga att bara ge ett enda svar på.
Klädesplagg:
en kimono.
Dryck: ett glas Leffes, alternativt drinken Charlie Chaplin.
Mat: i Sverige, en dubbel QP i Jönköping. Vet inte hur det gick till men den var magiskt god.
Pryl: En notebook.

Har säkert glömt bort andra och kanske bättre saker men dessa ovanför kommer jag ihåg på rak arm.

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Flygbiljetter/resekostnader.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Champagnenatten i samband med att jag slutade på McDonalds samt turerna till Forsaleden. Den otroliga eftermiddagen i en park i Jönköping under första skolveckan. Karaoke i Osaka, festivalen i Kyoto, Lamins pilimariska leende i Gambia, samt hans mors fantastiska kaffe. Det finns så många minnen från det här året som jag kan plocka fram för att le och skratta åt.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?
Pitbull - I know yo want me
Cidinho & Doca - Rap das armas

Black Eyed Peas - I gotta feeling

Låtar från kickoffen i Jönköping. De spelades överallt och kom att utgöra några slag temalåtar för skolstarten.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Eftersom 2008 var ett dåligt år för mig på många sätt, kanske det sämsta året under detta årtionde så var 2009 mycket bättre på alla sätt. 2006 och 2007 var riktigt bra år däremot och om 2009 var bättre vet jag inte.

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Läst fler böcker och sett mer filmer. Jag önskar att jag hade umgåtts mer med vänner i Östersund under första halvåret och under andra halvåret önskar jag att jag hade börjat med en aktivitet/hobby.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Latat mig när jag var ledig från jobbet. Istället borde jag ha stängt av allt som är elektriskt och ta bilen till stan och umgås mer med de man känner och gillar.

18. De bästa nya människorna du träffade år 2009?
Klasskamrater i Jönköping, (främst Adam, Carl, Emanuel, Micke) samt faddrar som Marie-Lor, Martin och Daniel m fl.

19. Blev du kär i år?
Njet.

20. Favoritprogram på TV?
Stjärnorna på Slottet? Ett avsnitt hitills men det är nog det enda program jag sett som har ny säsong för detta år.

21. Bästa boken du läste?
Milennium-trilogin. Helt fantastiska böcker som jag ibland önskar att det var jag som skrev.

22. Största musikaliska upptäckten?
Ingen, tyvärr.

23. Något du önskade dig och fick?
En termos!

24. Något du önskade dig men inte fick?
Högsta vinsten på en trisslott.

25. Vad gjorde du på din födelsedag 2009?
Var hemma i lägenheten i Torvalla, Östersund och städade och gjorde iordning inför en fest på kvällen. Det var en lyckad dag tycker jag. Brukar sällan fira födelsedagen annars.

26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Ja, massor. Det finns inget tak för glädje.

27. Hur skulle du beskriva din stil år 2009?
Stil? Stillöst? Finns det nåt som heter så?

28. Vad fick dig att må bra?
Att kolla inkorgen på min email när jag var i Japan och få reda på hur allt kommer att se ut framöver: slutet på McDonalds, studera i Jönköping med bostad fixad o.s.v. En stor lättnad.

29. Vem saknade du?
Kan inte påstå att jag saknat någon förutom det senaste halvåret då man ibland saknade vänner boende i Jämtland, samt Martin och Anders men de hälsade jag på.

30. Hur tillbringar du nyår?
En privat fest i Östersund.

det sista av det stora

Det är nu en vecka sedan jag anlände i en dubbeldäckare till Pilgrimstad, Pilis, mitt hem.

Julloven har för mig aldrig inneburit att jag är särskilt aktiv, varken fysiskt eller socialt (eller bloggande som ni märkt). Jullov har för mig alltid varit att krypa ner under en filt och läsa böcker och se filmer. Även om man för sakens skull går ut i friska luften så går solen snart ner igen och mörkret kryper allt närmare. Du pulserar i snön, kastar huvudet åt alla håll för att se ljusglimtar men det enda ljus du ser är skapat av elektricitet. Du vänder hemåt i vetskap om att dagen är över. Den varar inte längre.

Under veckan som gick har jag sett några filmer, tyvärr oftast något jag redan har sett men det gör inte så mycket. Jag har också börjat läsa Populärmusik från Vittula som så här långt är en riktigt bra bok. Dock har jag varit mer social än tidigare jullov. Detta innefattar dock inte mina kamrater i staden intill men i den lilla byn är det ett sanningens ord. Detta föll sig naturligt detta år då jag det senaste halvåret har bott i Jönköping samtidigt som några bodde kvar och några bodde i Stockholm.

Så här långt har jag besökt Östersund två gånger. Den första gången var jag i hög färd med att köpa julklappar. Efter en bedrövlig start löste sig allt till sist och jag kunde återvända hemåt. Denna dag skulle jag äntligen ta mig tid att hälsa på en Östersundsbo men andra krafter trädde in och det gick inte längre att genomföra. Jag skulle nu missa bussen men varmt klädd som jag var bestämde jag mig för att promenera upp till Fresks för att få skjuts men när jag passerade Parkskolan ringde en vän och erbjöd sig att köra mig hem till Pilis då hans eget hem också är samma by.

Någon ytterligare dag passerade innan julaftonen trädde fram i det kalla mörkret. Precis som tidigare år var julafton en stillsam dag. En dag då man inte rör en fena men där man gärna äter god mat och ser på TV. Både jag och min far är utomordentligt less på Kalle Anka på julen men i år satt jag prompt i soffan och såg 55 minuter av de 60. De saknade fem minutrarna tillägnades Anna Anka och efter den lilla stunden kunde vi konstatera att det var ännu sämre. Jag gillar många traditioner under julen som julbord eller julmusik men Kalle Anka ingår inte i min fina traditionsbok.

Sällan är världen så liten som under julhelgen. Man går runt i huset och väntar på något som man inte riktigt kan säga säkert vad det är. Din livsyta dessa dagar är där du befinner dig. Och om du går till något fönster för att se vad som finns på andra sidan så ser du dig själv, omgiven av all belysning som strålar, dessa dagar till ära. Om du spänner ögonen och ser längre bort, kan du se konturer av mörka och ståtliga ting som inte rör sig och som stått på samma punkt, längre än vad ditt liv har pågått.

Det är nu 2-3 dagar kvar till nyår och som alltid kommer jag inte avlägga några löften eftersom jag skulle glömma bort dem och aldrig kunna hålla något som jag intalat mig själv i slutet på föregående år. Vem skulle jag försöka lura? Vill jag hävda mig själv? Jag tror att om man vill förändra sig själv, beteende eller annat så går det säkert alldeles utmärkt att bestämma sig för det vilken dag som helst på året. Detta nyår kommer jag förövrigt fira i Östersund för tredje året i rad. Varför jag gör det vet jag inte. Det är inget jag ser fram emot alls just nu då tiden gör sig påmind om hur snabb den är och det kommer nog vimla av nya ansikten men kul kan det nog bli ändå.

Hoppas jag.

Rabbit hole

När jag var i Lysekil i början av denna månad passade jag på att köpa några filmer. Bland mina inköp inhandlades en box med The Matrix-filmerna. Jag hade inte sett den första av de tre på ett antal år och här om dagen var det dags åter igen.

När jag tänker tillbaka till när jag första gången fick se The Matrix så får jag rysningar. Det var det absolut coolaste och mest spännande jag sett. Allt var annorlunda och filmen påminde mig inte om något annat jag lagt ögonen på. När eftertexterna rullade var jag övertygad. Det här var världens bästa film.

Genom åren har mitt filmintresse vuxit markant och jag har vidgat mina vyer inom film. Naturligtvis har Matrix kommit på tal genom åren och för varje år har jag tänkt "Det är en mycket bra film, men 'så' fantastisk är den väl inte?".

Åren gick och det kom till sist två uppföljare. Matrix Reloaded och Matrix Revolutions, varav ingen var lika bra som den första. Denna åsikt är många rörande överenns om. En del hävdar att hela mytologin förstördes med de två uppföljarna och riktigt så illa tycker jag inte att det är.

Den 14 december 2009 var det tid nog att åter se första filmen i trilogin. Det hade nu gått många år sedan jag såg The Matrix senast och mitt minne kanske var falskt. Kanske är minnet enbart grundat på känslan från en glad och naiv 11-åring? Den kanske inte var så fantastisk, trots allt?

Ingenting kunde vara mer fel.

Redan efter en minut är jag fast. Direkt. Minuterna går och jag är i extas. Kan vara en av de bästa inledningarna jag någonsin har sett i en film. Känslan av att något är fel är ständigt närvarande och det är mycket spännande. Du får se flera karaktärer utan att få reda på något om dem. Vem är Morpheus? Vem skrev till honom på datorn? Vilka är männen i kostym?

Svaren på dessa frågor kunde jag sedan tidigare, likväl sitter jag helspänn och inser att de kommande två timmarna kommer bjuda på fantastisk underhållning och filmhistoria. När eftertexterna rullar framstår den klara sanningen; den är minst lika bra som första gången jag såg den.

Varför är ordet "minst" med i meningen ovan? Det finns ett mycket angenämst svar på detta.

The Matrix är så mycket mer än en film med häftiga effekter och maffiga actionscener. Filmen innehåller mycket filosofi vilket jag knappt visste vad det var 1999. Hela filmens värld eller rent av mytologi är uppbyggd på filosfiska tankar och idéer.

Efter att jag såg filmen första gången satt jag och några kompisar och diskuterade filmen och framför allt de djupare och existentiella frågorna. Vi skulle analysera på ett vuxet och moget sätt och verkligen förstå alla aspekter som utgör detta mästerverk.

Det gick åt helvete.

Istället gled vi in på det som är lätt att prata om iden åldern. Coola actionscener, fräna effekter och annat ballt och häftigt som fastnade på hornhinnan.

Det är här jag tror jag finner svaret till varför jag tvekat genom åren. Mina minnen grundade sig på det som var tufft och fränt helt enkelt. Det som verkligen lyfter filmen visste jag inte då och den informationen var alltså inte viktig att leverera till mitt framtida jag.

Idag sitter jag här och ler åt hela situationen. Att man uppfattar saker helt olika beroende på hur man är. Vad är bra i en film? Vad är dåligt? Hur man uppfattar en film kan bero på alla möjliga saker. Vi influeras av otroligt mycket.

Efter att ha studerat en del filosofi och psykologi bland annat, under gymnasiet så ser jag The Matrix på ett helt annat sätt. Det som var så svårt att begripa och förstå 1999 är idag mycket enklare. Flera av grundstenarna i mytologin i filmen kan jag koppla till filosofiska koncept och idéer.

Det är då jag inser att The Matrix är så mycket mer än bara en film.

------

Naturligtvis skulle det komma att ske något dåligt efter att ha fått uppleva något så bra. Jag tog ut skivan och lade den i fodralet. Nu åtsertod enbart att ställa in fodralet i DVD-boxen då jag får för mig att det vore lustigt ifall film nr. 2 och 3 vore felplacerade. Mina ögon fastnar på filmen i mitten där jag läser "The Matrix Revoultions" (film 3). Jag ler.

Det blir inget långvarigt leende. Till höger om mitten ser jag åter igen "The Matrix Revolutions". Jag måste vara trött, tänker jag och drar ut båda fodralen. Granskar både framsidorna och deras respektive ryggar.

FAN!!

Jag fick The Matrix, samt två exemplar av The Matrix Revolutions. Vilket alltså betyder att i en DVD-box som ska innehålla film 1, 2, 3 så fick jag 1, 3, 3.

Hur kan man lyckas med ett sådant stort misstag? Jag ryckte på axlarna, ställde tillbaka filmerna i hyllan och släckte ljuset.

Log åt ironin.

Intog liggande position.

Drömde mig bort till en annan värld.

God natt.

shorty

Kort inlägg.

Har suttit i skolan från 13.00 till 22.00 idag. Imorgon blir jag där från 08 - 18 eller något. Kanske längre. Är faktiskt inte jobbigt alls. Det enda som är segt är att jag sällan förbereder lunchlådor vilket brukar innebära en onödigt dyr lunch eller en fralla + kaffe för 20 kr. Blir något att förbättra inför nästa termin.

Har tvättat alla kläder och handlat mat.

Tentavecka, here I come!!

"ave mig"

Tillbaka åter igen.

Sitter nu i skolan för att plugga. En söndag dessutom. Jag har varit bortrest några dagar och behöver nu ta igen lite grann. Har bara missat någon enstaka föreläsning men eftersom tentan är om 12 dagar så är det fullt ös nu i slutet som gäller.

Från i måndags till i förrgår var jag återigen i Lysekil. Denna gång var även Jens och Peter med vilket gjorde allt ännu mer roligt. Efter 2 x 2 timmars bussresa slog jag mig direkt ner vid deras bord på en lokal pub. Under dagarna som gick drack vi ännu mer öl och såg diverse filmer. Var både kul och avkopplande att få komma iväg från Jönköping åter igen. Höstmörkret med dess illa väder drabbade mig mer än vanligt denna gång men efter den här mini-semestern så är jag peppad inför de kommande två veckorna.

Nu ser jag mest fram emot måndag den 21:a december då jag ska åka hem. Dagen därpå ska jag in till stan och köpa julklappar och se om Östersund är sig likt. Skulle få sällskap av Stefan som jag inte träffat på ett halvår så det ska bli riktigt kul! Julafton och juldagen blir jag nog hemma hos föräldrarna, resterande dagar har jag all tid i världen.

För övrigt kom jag precis på att jag önskar mig en termos i julklapp.

RSS 2.0